RŪŠYS

SINGLE MALT

Tai vieno salyklo viskis distiliuotas vienoje įmonėje. Paprastai būna sumaišytas iš skirtingų statinių ( nebent būtų vienos statinės (angl. Single Cask ) ir įvairių brandinimo metų – tai gamintojui leidžia sukurti pastovų, nesikeičiantį tos įmonės viskio skonį.
Daugeliu atvejų vieno salyklo viskio apraše minimas distilerijos pavadinimas, amžiaus nuoroda ir galbūt papildomos pastabos ( pvz. apie brandinimą porto statinėse ).


BLENDED MALT

Tai maišytas viskis, kuris gautas maišant vieno salyklo ( angl. Single Malt ) viskius iš skirtingų distilerijų. Jei viskio apraše yra įrašai „Pure Malt“ ar tiesiog „Malt“ – tai reiškia, kad tai yra Blended Malt viskis.


GRAIN WHISKY

Tai grūdinis viskis gamintas iš salyklinių ir paprastų miežių, kartais kitų grūdų, nuoseklios distiliacijos būdu.
Anksčiau naudotas tik maišymui su kitomis rūšimis, pastaruoju metu rinkoje atsiranda „Single Grain“ viskių.


BLENDED WHISKY

Tai viskis, gautas maišant skirtingus salyklinius ir grūdinius viskius paprastai gamintus skirtingose distilerijose. Tai gamintojui leidžia sukurti pastovų, nesikeičiantį tos įmonės viskio skonį. Viskio apraše minimas prekės ženklo, o ne distilerijos pavadinimas.


CASK STRENGTH

(dar žinomas kaip Barrel Proof)

Tai viskiai išpilstyti į butelius iš statinės jų neskiedžiant arba tik šiek tiek skiedžiant.
Toks išpilstymo būdas yra retas, o taip išpilstomi paprastai yra tik patys geriausi viskiai.


SINGLE CASK

(dar žinomas kaip Single Barrel)

 Tai viskiai išpilstyti į butelius iš vienos statinės. Dažnai buteliai yra sužymėti nurodant statinę ir butelių kiekį. To paties gamintojo šio tipo viskio, išpilstyto iš skirtingų statinių, skonis gali smarkiai skirtis.

SUDĖTIS

SALYKLINIS VISKIS

(ang. MALT)

Tai tradiciniu būdu gamintas viskis iš miežių salyklo. Kadangi daiginti miežiai džiovinami virš degančių durpių, salyklas bei iš jo išvarytas spiritas įgyja specifinį durpių (miško šaltinio) bei dūmų kvapą.  
Distiliuojamas du arba tris kartus, pasižymi itin stipriu aromatu bei skoniu.


GRŪDINIS VISKIS

(ang. GRAIN)

Silpno kvapo viskis, gaminamas iš miežių bei kitų grūdų. Paprastai grynas grūdinis viskis neparduodamas, o naudojamas maišymui su salykliniais viskiais.
Gaminamas iš grūdų raugo, į kurį įpilama šiek tiek salyklo, paprastai distiliuojamas tik vieną kartą.


MAIŠYTAS VISKIS

(ang. BLENDED)

Labiausiai paplitusi viskio rūšis. Gaminama, distiliuojant (kai kada – tiesiog maišant) maždaug 2/3 dalis grūdinio ir 1/3 dalį salyklinio viskio.
Maišytas viskis yra švelnesnio skonio, nei salyklinis, jo kaina irgi daug mažesnė. Maišymui dažniausiai naudojamos 20-50 salyklinio bei 3-8 grūdinio viskio rūšys, maišymo būdai ir panaudoti viskiai dažniausiai laikomi paslaptyje.